Nijmegen kent een rijke geschiedenis

Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger en zo'n 100 jaar later ontving Ulpia Noviomagus Batavorum, zoals Nijmegen toen genoemd werd, stads- en marktrechten van keizer Trajanus. Onder leiding van Karel de Grote bloeide Nijmegen op tot welvarende keizerstad.  In de tweede wereldoorlog bleef Nijmegen helaas niet gespaard.

Door een vergissingsbombardement in 1944 werd een groot deel van de binnenstad verwoest. Wanneer je nu op de grote markt staat zie je daardoor een duidelijk verschil tussen de gebouwen van toen en nu. Nieuwsgierig? Maak dan snel een stadswandeling onder leiding van een gids van Stichting Gilde Nijmegen.

Bron foto: MichielvanZoest.nl

"Want daar achter de hoge bergen ligt het land van Maas en Waal"

De stadswandeling in de voetsporen van de Romeinen combineer je in Nijmegen gemakkelijk met een ronde door de prachtige natuur. Boudewijn de Groot zong in de jaren '60 al over de natuur van het land van Maas en Waal. En terecht, want naast een rijke historie beschikt Nijmegen namelijk ook over een schitterende natuur. Slingerende dijken, plassen, weilanden, glooiende stuurwallen, bossen, gras en heide; in de omgeving van Nijmegen vind je het allemaal. De vele veerpontjes verbinden de romantische landerijen, idyllische dijkhuisjes en prachtige stukken groen met elkaar. En wist je dat de Lelie zich maar op een kwartiertje fietsen van een van die mooie stukken groen, de Overasseltse & Hatertse vennen, bevindt?

Na het ontdekken van de stad en de heerlijke natuur is Nijmegen ook de perfecte plaats voor een natje en een droogje. In het centrum vind je namelijk volop idyllische café's waar je gezellig kunt borrelen en een tal van restaurants. Bovendien kun je de avond compleet maken met een bezoek aan de prachtige theaters, bioscopen of vele evenementen in de stad.

Foto door Henk Beenen

Welverdiend genieten in de Lelie

Niet ver van het centrum an Nijmegen bevindt zich Park Malderborgh. Een prachtig stadspark met een schitterende waterpartij, omgeven door groen. Vanaf het balkon bekijk je de mooie omgeving en wanneer je zin hebt in een ommetje sta je in een mum van tijd in het mooie natuurgebied Heumensoord, het nabijgelegen Jonkersbos, het Goffertpark en de Overasseltse en Hatertse Vennen.

Maar ook de gemakken van de stad zijn binnen handbereik. Het centrum van Nijmegen bereik je binnen half uur met de fiets of bus en het dichtstbijzijnde winkelcentrum is maar op 10 minuten lopen afstand. Je dagelijkse boodschappen doe je dus lekker dichtbij huis.

Op loopafstand van je nieuwe thuis is een bushalte waar buslijn 6 stopt. Handig, want door deze directe verbinding ben je met 15 minuten in het centrum van Nijmegen of op het Centraal Station. Vanaf het station is er een perfecte treinverbinding naar Utrecht, Eindhoven en Zwolle.

Of rijd met de auto de parkeergarage uit en voor je het weet, zit ben je in omliggende steden zoals Arnhem en Den Bosch.