De kop is eraf bij Larense Veld: we zijn gestart met bouwen!

5 nov 2018
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Na de aankoop van de woningen en het maken van keuzes in het Homestudios experience center is het nu tijd voor de volgende stap in de reis voor de toekomstige bewoners van Larense Veld te Almere: het realiseren van de woningen. Onder leiding van hoofduitvoerder Cees is het bouwteam gestart met de grondwerkzaamheden. Wat dat precies inhoudt en wat er daarna op de planning staat, vertelt hij in deze projectupdate.

De grondwerkzaamheden en het inrichten van het bouwterrein

Voor er gestart kan worden met de bouw van de nieuwe woningen, moest eerst het bouwterrein worden ingericht. In overleg met de gemeente wordt bepaald welke route het bouwverkeer mag nemen, de stroom- en watervoorzieningen worden geregeld en de bouwkeet wordt geplaatst. Vanuit de bouwkeet overziet hoofduitvoerder Cees het bouwterrein en beheert hij alle bouwtekeningen, het gekozen meer- en minderwerk en zorgt hij ervoor dat er goed en vooral veilig gewerkt wordt.

De volgende stap zijn de grondwerkzaamheden. Wat houdt dit precies in? Cees vertelt ons: "Dat houdt in dat we zijn begonnen met het uitgraven van de bouwputten, het gereed maken van de drainage en het aanleggen van de bouwwegen achter de woningen. Hierna staan de heiwerkzaamheden op de planning."

Het heiwerk

Het heiwerk is ontzettend belangrijk. In Nederland is de bovenste laag van de grond meestal vrij zacht. Als je daarop gaat bouwen verzakt de woning die je erop bouwt, wat scheuren veroorzaakt. Door metingen uit te voeren, bepalen we waar de vaste grond zit en hoe diep de heipalen de grond in moeten. De lengte van de palen is dus afhankelijk van de ondergrond.

In totaal zullen er 442 palen de grond in gaan voor de woningen en nog eens 57 voor de bergingen met een gemiddelde lengte van 15 meter. Voor omwonenden van Larense Veld is dit de minst fijne periode van de bouw, want heien maakt ontzettend veel kabaal. Iets wat de toekomstige bewoners van Larense Veld wellicht zelf gaan ervaren op 19 november. Cees: "Op 19 november vieren we de start van de bouw samen met de toekomstige bewoners van Larense Veld. Volgens onze planning hebben we dan de heiwerkstelling klaarstaan en kunnen we samen met de kopers een paal de grond in slaan."

Gelukkig voor de omwonenden duurt het heiwerk meestal maar enkele weken. Daarna gaan we door met het leggen van de fundering.

Funderingen en de begane grond

Na het heiwerk wordt het pas echt leuk, want met het leggen van de funderingen en begane grond ga je pas echt de contouren van je nieuwe huis zien. Optisch lijken de woningen nu erg klein en je zult je afvragen of het wel helemaal goed is gegaan met de afmetingen; maar wees niet bang: zodra de buitenmuren staan ben je dit gevoel meteen kwijt! Cees: "Naast het leggen van de fundering zal ook het riool in deze periode worden gelegd. Het aansluiten van het riool gebeurt pas helemaal op het einde van de bouw. Na het leggen van de fundering en de begane grondvloer gaan we starten met het tunnelen van de woningen."

Tunnelen van de woningen

Na de funderingen en begane grond vloeren gaan we 'tunnelen'. Dit betekent dat er grote 'mallen' worden neergezet die met beton worden volgestort. Dit wordt overdag gedaan zodat ze 's nachts kunnen uitharden. De volgende dag wordt de tunnel verwijderd en blijft er een betonnen casco over. Zo kunnen we per dag een aantal woningen storten. Een ander voordeel van het werken met tunnels is dat je geen naden zult zien in bijvoorbeeld je plafond en dat het grootste gedeelte van het leidingwerk netjes weggewerkt zit in het beton.

Maar eerst: feest!

Maar voor het zover is, gaan we eerst de start van de bouw met de toekomstige bewoners vieren. Via ontwikkelaar AM hebben zij inmiddels een uitnodiging ontvangen voor de feestelijke handeling op 19 november. Zij zijn van harte welkom op de bouwplaats vanaf 16.00 uur. Na een welkomstwoord, de officiële handeling en speeches is er natuurlijk ook tijd voor een borrel. Een leuke manier om weer even bij te kletsen met de toekomstige buren! Rond 18.00 uur sluiten we af.

En tot die tijd kunnen we even genieten van de foto's van de zonnige bouwplaats, gemaakt door uitvoerder Cees!