If not now, then when?

28 nov 2019| Door Jann van Eck
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Een biobased paviljoen, keramische bouwmaterialen en vloerkleden gemaakt van restafval; ‘zo maar’ wat innovaties die ik tegenkwam op de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. Het grootste (!) designevenement van Noord-Europa presenteerde dit jaar werk en concepten van ruim 2600 (internationale) ontwerpers, verspreid over ongeveer 120 locaties door de hele stad, met als thema ‘If not now, then when?’.

Ik heb slechts één dag doorgebracht in Eindhoven; lang niet genoeg natuurlijk om alles te zien, maar zeker lang genoeg om de rode draad van dit jaar te herkennen. Wat mij het meest opviel is dat veel van de (jonge) ontwerpers zich hadden gericht op de duurzaamheid van hun ontwerp of concept. Deze ontwerpen of concepten zijn lang niet altijd een letterlijke vertaling naar een product waar je als consument direct iets mee kunt, maar kunnen wel een uitgangspunt zijn met betrekking tot vorm-, materiaal- en kleurgebruik. Zie het als de haute couture onder design; níet altijd draagbaar, maar wél trendbepalend en later terug te vinden bij de high street merken.

Biobouwen

Het ‘Biobasecamp’ was een mooi voorbeeld van alternatief gebruik van materialen en grondstoffen. Dit paviljoen stond als een huis, gebouwd met boomstammen en materialen waarin bomen verwerkt zijn. Bomen kun je planten, laten groeien en kappen om vervolgens deze riedel weer te herhalen; hierdoor is deze grondstof duurzamer en beter voor het milieu dan bijvoorbeeld beton. Andere ontwerpers richtten zich op bouwen met 3D-geprinte keramieken bakstenen, het verwerken van karton in een modulair concept voor innovatieve ruimtes of het maken bouwmaterialen van vergruisde schelpen.

Afvaltapijten

Studio Simone Post liet op de DDW zien hoe je (kleurrijk) met restafval kunt omgaan. Prachtige vloerkleden, gemaakt van afgedankte stoffen van de Nederlandse textielfabrikant Vlisco. In plaats van het vernietigen van de ladingen stof, die niet goed genoeg zijn voor de markt – bijvoorbeeld door weeffouten in de print – maakt Simone Post vloerkleden in alle mogelijke kleurcombinaties. De kleden zijn dus niet alleen duurzaam maar ook stuk voor stuk uniek.

Van 3D breien tot het aanwakkeren van conversaties met vreemden

Andere opvallende ontwerpen en concepten vond ik bij ‘Knit1 now!’, ‘Mobility of the future’ en ‘Chairwave’. Ontzetten uiteenlopend, maar allemaal even interessant: Knit1 now maakt 3D-gebreide kleding, op maat voor elke individuele klant, met als gevolg: minder consumptie, meer kwaliteit, minder afval, meer luxe en een lagere CO₂ uitstoot. Zelfrijdende, elektrische auto’s met plaats voor een stuk of acht personen vond ik bij Mobility of the future. En wat dacht je van het mooie concept Chairwave? Het idee hierachter is dat het moment dat iemand op een stoel (in een rij van vijf) gaat zitten, hiermee de stoel ernaast ontvouwt met als resultaat dat er nooit een lege stoel tussen jou en je buurman of -vrouw zit en zo de conversatie met een vreemde wordt gestimuleerd. Uit onderzoek is gebleken dat dit een positieve invloed heeft op het welzijn van mensen.

Het ontwerp van de toekomst en de toekomst van het ontwerp

Maar wat kunnen we nu de komende tien, twintig, dertig jaar verwachten? Bouwen we dan woningen van karton? Rijden we allemaal in supersnelle, elektrische wagens? Dragen we 3D-gebreide kleding? Hebben we meubels en accessoires in huis gemaakt van restmateriaal? De toekomst zal het uitwijzen... Eén ding werd mij in ieder geval wel duidelijk: De ontwikkelingen gaan zo snel dat we er niet meer omheen kunnen om duurzamer te gaan leven. Innovatieve ideeën genoeg met zoveel designtalent!

Jann van Eck

Onze interior designer Jann van Eck kijkt graag hoe mensen wonen en helpt hun frustraties om te zetten in dromen (én werkelijkheid). Hij heeft een achtergrond in de textielbranche; en bij een groot woonwarenhuis heeft hij – zowel in het binnen- als buitenland – veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van wonen en interieur. In zijn appartement zijn Scandinavische invloeden terug te vinden: rust, eenvoud, kleur en een mix van design met familiestukken. Bij Homestudios denkt hij graag mee over indelingen en is zijn motto ‘interior design is making the best possible use of the available space’.