Laat zien wie je bent

30 sep 2020| Door Victor Meuwissen
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Droom jij van zo’n mooie foto- of kunstcollage aan de muur, maar ben je bang om in die nieuwe, strak afgewerkte wanden te boren? Dan ben je niet de enige. Zelfs ondergetekende – toch echt niet de minste op het gebied van styling en decoratie - kreeg buikpijn bij het idee te moeten boren in zijn nieuwe, met micro cement afgewerkte wanden. Om jou ook over de drempel heen te helpen geef ik je wat handige tips en tricks.

Een interieur zegt veel over wie de bewoners zijn; wat hen drijft en wat hen raakt. Je maakt het nog persoonlijker met decoratie die je zelf hebt uitgekozen. Of dat nou om foto’s gaat, kunst of andere decoratieve items; zolang het maar jouw keuze is wat je ‘tentoonstelt’. In een nieuwbouwhuis ervaren veel mensen de angst om die mooie, nieuwe wanden te ‘ontmaagden’. Gaten boren in de muur is op zich niet moeilijk, maar een mooi gat boren op de juiste hoogte is zeker geen koud kunstje. Je zal niet de eerste zijn die maanden-, of soms zelfs jarenlang kunst heeft staan, wachtend op het perfecte plekje aan de wand.  

Uit de hoogte
Voor een enkele foto of schilderij kan ik kort zijn: let daarbij op de juiste hoogte en de functie van de ruimte. Als je boort, sta je en boor je al gauw te hoog als je niet goed hebt nagedacht over de hoek van waaruit je het op te hangen item bekijkt. In de meeste woningen in Nederland hangen kunstwerken te hoog doordat staand is bepaald hoe hoog iets moet komen. Stel, je wilt iets ophangen in je woonkamer of eetkamer; dat zijn ruimtes waar je voornamelijk zit. Hier is ooghoogte dus een stuk lager dan bijvoorbeeld in de hal of in de keuken, ruimtes waar je eigenlijk altijd staat of loopt.

Verzamelen
Tot zover is het nog te overzien, nietwaar? Maar dan is er de collage. Een felbegeerde manier om een persoonlijke verzameling van favoriete items te presenteren. Onlangs hielp ik een vriend in zijn nieuwe appartement met het samenstellen én ophangen van een collage. Stap voor stap help ik jou ook graag naar die persoonlijke collage in jouw nieuwe woning.

Stap 1 – Zoek de verbindende factor
Het begint bij wat je wilt laten zien. Dat kunnen alleen 2D items zijn, maar ook een mix met 3D items, zoals in dit voorbeeld. Zorg in ieder geval voor een gemene deler. Denk aan een terugkerend motief,  overeenkomsten in kleurgebruik of een thema. De collage wordt krachtiger door een verbindende factor in het geheel. Leg de beoogde kunstwerken bij elkaar en kijk er door je oogharen naar. Als het goed voelt en harmonieus overkomt, is het een goede mix.

Stap 2 – Van de wand naar de vloer
Hoe komt alles het best tot zijn recht en creëer je een mooi, creatief totaalplaatje? Meet eerst het vlak op waar je de collage wilt ophangen. Bijvoorbeeld een wand tussen twee deuren in of de overgang van eetkamer naar woonkamer. Zet die maten met schilderstape uit op de vloer en ga vervolgens schuiven met de verschillende items. Als een collage in een hal of overloop komt kunnen de werken wat hoger op de wand. Ga je vooral zittend genieten van de collage, begin dan wat lager.

Stap 3 - Puzzelen en slapen
Dan ga je puzzelen met de items. Neem steeds een stapje terug en kijk er weer naar. Slaap er eventueel nog een nachtje over. Als je helemaal tevreden bent over het totaalbeeld, maak je een foto als geheugensteun en draai je alle elementen om. Zo kun je precies meten op welke plek de ophanghaken zitten en de coördinaten daarvan opschrijven. Extra tip: als een schilderij aan een kettinkje hangt, til dat dan omhoog en meet het hoogste punt.


Stap 4 - Tevreden? Boren maar!
De coördinaten gebruik je om de gaten in de muur te boren en pluggen en schroeven te plaatsen. Gegarandeerd in één keer raak! Dan is het alleen nog maar een kwestie van ophangen en genieten van jouw persoonlijk wonen.


Zo kan het ook
Heb je ondanks dit stappenplan toch nog koudwatervrees en twee linker handen? Een mooie wandplank met jouw persoonlijke verzameling kan natuurlijk ook! Let dan wel weer op de juiste ooghoogte in de betreffende ruimte. Veel plezier met verzamelen!

Inspiratie
Kun jij nog wel wat items en ideeën gebruiken voor een eigen collage? Neem eens een kijkje in de webshop van Homestudios via 'Meubels&meer!'

Victor Meuwissen

Onze interior designer Victor Meuwissen is van veel markten thuis. Eind jaren ’80 is hij opgeleid voor de hospitality industrie, in de 90’s maakte hij carrière in fashion retail en aan het begin van de 00’s werkte hij bij een groot woonwarenhuis. Victor heeft meer dan gemiddeld verstand van keukens, koken en genieten van de fijne dingen van het leven, waaronder podiumkunsten. Onder het motto ‘als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel?’ zet hij zich bij Homestudios in om toekomstig bewoners te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl.