Homestudios

Persoonlijk wonen is dé trend

14 feb 2020| Door Victor Meuwissen
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Let’s get inspired! Zoals we jou willen inspireren met onze blog én met de interieurs in de inspiratiewoningen van het Homestudios experience center, laten wij ons graag verrassen en inspireren op de diverse internationale woonbeurzen. In januari bezocht ik daarom de IMM (the international furniture and interiors fair) in Keulen, de eerste beurs van het seizoen. De trends die we in 2019 al benoemden, werden daar vooral bevestigd.

Een verschuiving van stoer naar elegant, het ‘room in a room’ gevoel, ronde en organische vormen, steensoorten, rijke kleuren en dessins; alle trends die we de afgelopen tijd al voorbij lieten komen in onze blogs, zagen we terugkomen op deze zeer toonaangevende beurs.

Wat is een trend?
Wanneer spreken we eigenlijk van een trend in interieurdesign? Een trend is een ontwikkeling op de langere termijn. Vaak kun je bij interieurdesign zelfs nog beter spreken van een onderstroom, zoals bij vloeren, keukens en badkamers. Dat is niet zo vreemd, want die producten zijn te kostbaar om steeds weer te vervangen. Je kunt daarmee niet meegaan in elke (seizoen)trend.  

Een van de belangrijkste trends is de verschuiving van stoer naar elegant, door de toevoeging van aaibare stoffen en ronde vormen.


Goud en hout
Zo zijn stoere interieurs lange tijd een trend geweest. Je ziet nu wel een verschuiving naar het elegante , maar ‘stoer’ zal niet ineens verdwijnen. Eerst wordt het voorzichtig gecombineerd: natuurlijke materialen gecombineerd met goud, kasten met een champagne-gouden gloed over het stalen frame, fluwelen stoffen met rijke kleuren en dessins, maar ook prachtige ton-sur-ton naturellen.  
Opvallend is dat interieurdesign steeds meer gelijk opgaat met ‘fashion’. Kledingmodetrends zullen altijd sneller komen en gaan dan woonmodetrends. Toch zijn er ook steeds meer seizoentrends op interieurgebied. Vooral in accessoires kun je binnen een handomdraai (en niet te vergeten, binnen budget!) toch meegaan in een trendy stijl. Van bloemen- naar zwart/witdessin? Vervang de kussens of een plaid op je bank. Ronde vormen toevoegen in je interieur? Ga voor die ronde bijzettafeltjes, een ronde spiegel of zelfs ronde speakers. Of geef een wand een nieuwe (trend)kleur.

Ronde vormen en 'nestjes' van bijzettafels zagen we ook in Keulen veel terugkomen.


Make it personal
Wat zagen we nog meer in Keulen? Gezichten en hoofden in beelden of prints blijken ook nog steeds een trend. Grafisch of etnisch, luchtig of zwaar; in ieder interieur is dit te combineren. Ook zagen we een trend in buitenruimtes die steeds meer op heuse woonkamers gaan lijken. Er waren knipogen naar de jaren '70  en '80 van de vorige eeuw met ribstoffen en webbing  (rotan vlechtwerk). En het creëren van nestjes van ronde tafels of poefjes zagen we weer veel; maar daartegenover ook juist ‘huge’ exemplaren van banken en tafels. Uit het feit dat trends elkaar steeds sneller opvolgen en we zo'n enorme verscheidenheid aan materialen, vormen en invloeden zagen in Keulen, maak ik op dat trends steeds meer door elkaar gaan lopen. En dat is iets moois; want zo kan iedereen kiezen uit wat hij of zij echt mooi vindt en op die manier een unieke, persoonlijke woonstijl creëren. Zo werd een belangrijk gegeven ons duidelijk op de IMM in Keulen: persoonlijk wonen is meer een trend dan ooit! Iets waar we bij Homestudios vierkant (of als je wilt rond) achter staan.

Victor Meuwissen

Onze interior designer Victor Meuwissen is van veel markten thuis. Eind jaren ’80 is hij opgeleid voor de hospitality industrie, in de 90’s maakte hij carrière in fashion retail en aan het begin van de 00’s werkte hij bij een groot woonwarenhuis. Victor heeft meer dan gemiddeld verstand van keukens, koken en genieten van de fijne dingen van het leven, waaronder podiumkunsten. Onder het motto ‘als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel?’ zet hij zich bij Homestudios in om toekomstig bewoners te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl.