Woonstijl Kleur&Rijk

14 okt 2019| Door Jann van Eck
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

In tegenstelling tot de vooral stoere en sobere interieurs van de afgelopen jaren, is er een verschuiving gaande van ‘stoer’ naar ‘elegant’. En die elegantie is duidelijk zichtbaar in de woonstijl Kleur&Rijk. Bij deze woonstijl draait het om detaillering, verfijning en rijkdom. En dan geen letterlijke rijkdom, maar een warm kleurenpalet en luxe materialen – met een knipoog naar het art deco tijdperk.

In dit artikel gaan we dieper in op de woonstijl Kleur&Rijk en geven we praktische tips om deze ‘rijke’ stijl te vertalen naar je nieuwe thuis.

Luxe materialen

De woonstijl Kleur&Rijk is geïnspireerd op het art deco tijdperk, waar luxe en exclusiviteit het middelpunt vormden. Kies voor materialen waarbij deze luxe letterlijk voelbaar is (fluweel, fluweel, fluweel!) of die een bepaalde exclusiviteit en ‘rijkdom’ uitstralen, zoals marmer, messing, brons en goud (zowel mat als glanzend). Ook warme houtsoorten als walnoot (fineer) en gerookt eiken – evenals grijs gebeitst eiken – passen perfect binnen deze stijl. Een keukenwerkblad van marmer geeft je keuken een elegante uitstraling en combineert bijvoorbeeld prachtig met een houten (visgraat) vloer. En deze luxe past binnen ieder budget! Er zijn namelijk slimme – en tegelijkertijd praktische – vervangingen denkbaar, die ook nog eens betaalbaar zijn. Zoals (opberg)kastdeuren of keukenfronten met (marmer)melamine  of een PVC-vloer met ‘hout’ look.

Jewel tones

Deze woonstijl is het tegengeluid van jaren van stoere en sobere interieurs - vaak uitgevoerd in minimale tinten. Bij Kleur&Rijk draait het om intensiteit en dat zie je terug in zogeheten juwelenkleuren; intense kleurschakeringen, variërend van smaragdgroen, robijnrood, koninklijk blauw tot warm terracotta.

Juwelen kleuren in de slaap- en werkkamer zorgen voor een warm en behaaglijk gevoel.

Art decoratief

Art deco kenmerkt zich door geometrische vormen en strakke lijnen. Het 3D-effect van de bekende Chesterfield bank zorgt bijvoorbeeld voor een mooi samenspel van vormen. En in de slaap- of logeerkamer komt een glamourvol (denk: fluweel of velours) en in strakke lijnen uitgevoerd daybed mooi tot z’n recht. Maar laat je door dit lijnenspel niet weerhouden; toeters en bellen zijn zeker geoorloofd. Bijvoorbeeld in de vorm van 'exotische’ prints gebaseerd op verre oorden - ook zo'n fijn kenmerk van art deco. Nog een tip: varieer met de maat van woonproducten. Mix kleine producten met extra large; kies in de woonkamer voor een grote rechte bank met kleine fauteuils met franjes of ronde poefjes. En vergeet de geometrische of op de natuur geïnspireerde dessins niet op kussens en plaids.

Last but not least: ook met accessoires breng je gemakkelijk decoratieve accenten aan: zoals marmeren schaaltjes en vazen, kandelaars in goud of van messing of lampvoeten van natuursteen. De kunst is om je verzameling aan schatten te doseren; liever meerdere dingen op één plek dan overal losse objecten die om aandacht vragen.

Verfijnen en verfraaien

Bij Kleur&Rijk draait alles om verfijning en detaillering. Je voert deze stijl tot in de puntjes door met binnendeuren die daarop aansluiten. Een zogeheten ‘stompe’ deur die binnen het houten kozijn valt, komt prachtig uit naast marmer, een visgraat vloer en fluwelen meubels. Net even die extra kwaliteit en exclusiviteit. Past dit niet binnen je budget? Zoek dan de ‘verrijking’ in de kleine details; kies bij een gladde deur bijvoorbeeld een mooi beslag met subtiele details. Ook in de badkamer trek je deze woonstijl moeiteloos door; met keramieken vloer – of wandtegels in marmerpatroon bijvoorbeeld. Of verfraai je wastafelmeubel zeeppompjes en tandenborstelhouders van marmer of messing.

Tips&Tricks

  • Schroom niet om juist meerdere (juwelen)kleuren te combineren voor een warm en rijk kleurenpalet;
  • Fluweel, fluweel en nog eens fluweel! En dat kan groots – een zitmeubel volledig uitgevoerd in fluweel – of klein: zachte fluwelen kussens om heerlijk in te verdwijnen;
  • Mix & match: combineer strakke lijnen met organische vormen;
  • Beauty is in the details: als je een beperkt budget hebt, zoek het dan in de accessoires! Daar leent deze woonstijl zich uitstekend voor;
  • Doseren is belangrijk; liever meerdere dingen op één plek dan overal losse objecten die om aandacht vragen. Zo voorkom je een onrustig gevoel;
  • Vraag de woonadviseur tijdens je bezoek aan het Homestudios Experience Center om een kijkje te nemen in de inspiratiewoningen 4 en 12;
  • Doe alvast inspiratie op voor woonstijl Kleur&Rijk in de Homestudios webshop.
Een inloopkast krijgt een 'hotelsuite'-achtige uitstraling door de warme kleurschakeringen en het toevoegen van een vleugje fluweel.

Waarom woonstijlen?

Als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel? Voor ons, interior designers van Homestudios, is dit één van de belangrijkste uitgangspunten. We weten dat bewoners hun stijl, smaak, wensen en dromen willen herkennen in hun huis (lees hun woninginterieur). Juist dat maakt dat ze zich op hun gemak en thuis voelen. Om je te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl, hebben we vijf woonstijlen ontwikkeld. Kies één van de woonstijlen als basis en gebruik deze als leidraad om interieurkeuzes te maken. Zo ontstaat evenwicht, samenhang en rust in jouw toekomstige thuis. Jouw persoonlijke woonstijl. Je ontdekt alle woonstijlen in deze serie van vijf artikelen op Mijn Homestudios.

Jann van Eck

Onze interior designer Jann van Eck kijkt graag hoe mensen wonen en helpt hun frustraties om te zetten in dromen (én werkelijkheid). Hij heeft een achtergrond in de textielbranche; en bij een groot woonwarenhuis heeft hij – zowel in het binnen- als buitenland – veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van wonen en interieur. In zijn appartement zijn Scandinavische invloeden terug te vinden: rust, eenvoud, kleur en een mix van design met familiestukken. Bij Homestudios denkt hij graag mee over indelingen en is zijn motto ‘interior design is making the best possible use of the available space’.