Woonstijl Landelijk&Sereen

4 okt 2019| Door Victor Meuwissen
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Voor een grote groep mensen met een hang naar toentertijd, romantiek en nostalgie staat landelijk wonen gelijk aan thuis tot rust komen. In de miljoenen-prikkels-wereld waarin we nu leven, is dat niet eens zo moeilijk te begrijpen. Juist voor deze groep mensen hebben we de woonstijl Landelijk&Sereen ontwikkeld. Rustiek, romantisch en rustgevend: jouw thuis als warm en snoerloos oplaadpunt.

In dit artikel gaan we dieper in op de woonstijl Landelijk&Sereen. Ontdek de achtergrond van deze woonstijl en doe je voordeel met concrete tips over kleuren, materialen, meubels, accessoires en binnendeuren.

Rustieke en natuurlijke materialen

Deze woonstijl grijpt terug naar een tijd waar de ruileconomie nog hoogtij vierde en veel dingen nog met de hand werden gemaakt. In landelijke interieurs zien we dan ook veel rustieke, natuurlijke materialen. Of materialen die rechtstreeks uit ambachtelijke werkplaatsen afkomstig zouden kunnen zijn. Massief of gefineerd hout in diverse tinten/finishes, al dan niet getrommeld steen voor de uitstraling van vloeren en werkbladen. ‘Oer en stoer’ zijn hier toepasselijke steekwoorden. Katoen, linnen, leer, wol en schapenvachten/dierenhuiden benadrukken het landelijke karakter en maken het interieur comfortabel en zacht. Om het allemaal praktisch en betaalbaar te houden, kies je qua materialen soms natuurlijk voor slimme vervangingen. Een landelijke keuken met fineer keukenfronten bijvoorbeeld, of een praktische en goed te onderhouden PVC-vloer met een onmiskenbare ‘stenen’ look.

Fifty shades of Landelijk…

Kleuren voor wanden en gordijnen zijn altijd een beetje ‘vuil’, veelal licht: beiges, taupes en warme grijzen. Maar ook verschillende vergrijsde blauwen, groenen en rozes vinden makkelijk hun plek in de landelijke mix. Je maakt het Landelijk&Frivool door te combineren met brocante en de aardse kleuren aan te vullen met mooie feminiene tinten. Hang je meer naar Landelijk&Stoer? Dat realiseer je eenvoudig door sterkere accenten te leggen met steen en hout. Landelijk kan dus lieflijk zijn, stoer, en alles daar tussenin.

Maak het landelijk met beiges, taupes en warme grijzen. Maar ook verschillende vergrijsde blauwen, groenen en rozes vinden makkelijk hun plek in de landelijke mix

Meubels en accessoires

‘Toentertijd’ en ‘ambachtelijk’ zijn belangrijke steekwoorden voor de uitstraling van meubels en accessoires in deze woonstijl. Eenvoudig, handgemaakt, veel hout, subtiele ronde vormen, nonchalant gekreukte stoffen en een uitgesproken natuurlijke look. Alles doet denken aan meubels die door een meubelmaker zijn gestoffeerd. Naast hout en stof zien we ook veel ijzeren of stalen details met een gebruikte uitstraling: bijvoorbeeld pootjes van banken of onderstellen van stoelen. Natuurlijk houd je het ook hier praktisch en betaalbaar en hoef je niet op alle vlakken voor typisch landelijke meubels te gaan. De hoekbank met chaise longue kan dus gewoon in een Landelijk&Sereen huis, zo lang je deze maar combineert met landelijke meubels en accessoires.
Over accessoires gesproken: denk aan pottenbakken, glasblazen, handgesmeed spul, grof geweven linnen dat zo van het weefgetouw af lijkt te komen. Alles wat te maken heeft met vervlogen tijden, past binnen deze woonstijl. Verder zie je ook veel natuur in de woonkamer. Denk aan een stuk zwerfhout als voet voor een tafellamp, of een paar grote planten in grove aardewerken potten.

Laat je huis één taal spreken

Een huis wordt sterker, rustiger, evenwichtiger en meer samenhangend als je jouw persoonlijke woonstijl door het hele huis doorzet. Een voor de hand liggende manier om dit te doen, is de keuze voor binnendeuren die aansluiten bij de landelijke stijl. Een binnendeur met dunne verticale lijnen doet bijvoorbeeld denken aan een oude schuifdeur in een woonboerderij. Met een rustiek en natuurlijk gevormd deurbeslag maak je de look vervolgens af.
In de badkamer trek je het landelijke thema ook moeiteloos door. Met een accentwand van een keramieke tegel met houtpatroon creëer je een natuurlijke en stoere look die perfect combineert met de fineer ‘houten’ keukenfronten uit een landelijke keuken. De PVC-vloer met ‘stenen’ look op de begane grond vindt zijn weerslag in de badkamer in de vorm van donkergrijze keramieke vloer- en wandtegels. En ook in de badkamer maak je het af met accessoires. Een ‘handgemaakt’ houten bankje, een aardwerk schaal met geurkaarsen, grove stoffen in de handdoeken; net als in de rest van het huis lijkt alles afkomstig uit vervlogen tijden.

De Landelijke badkamer; een samenspel van donkergrijze en houtpatroon keramieke tegels, een 'handgemaakt' houten bankje en grove stoffen in de handdoeken
Nog één voorbeeld dan: ook in je slaapkamer is het makkelijk om accenten te leggen met meubels en accessoires. Een houten kledingkast met porseleinen knoppen die er uitziet alsof hij door iemand is gemaakt, een half verweerde bloemenpot in het raamkozijn en een vloerkleed dat van vier verschillende schapen afkomstig lijkt; de duivel is in de details.

Tips&Tricks

  • Landelijk&Sereen gaat over het gevoel van vroeger: rustiek, romantisch en rustgevend;
  • Maak verbindingen van aardse en handbewerkte materialen zoals hout, steen, grof geweven linnen, glas, porselein of aardewerk;
  • Maak het je eigen woonstijl door zelf accenten te leggen. Frivool of juist wat stoerder; jij kiest!;
  • Om het allemaal praktisch en betaalbaar te houden, kies je qua materialen soms natuurlijk voor slimme vervangingen;
  • Vraag de woonadviseur tijdens je bezoek aan het Homestudios Experience Center om een kijkje te nemen in inspiratiewoning 6;
  • Doe alvast inspiratie op voor woonstijl Landelijk&Sereen in de Homestudios webshop.

Waarom woonstijlen?

Als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel? Voor ons, interior designers van Homestudios, is dit één van de belangrijkste uitgangspunten. We weten dat bewoners hun stijl, smaak, wensen en dromen willen herkennen in hun huis (lees hun woninginterieur). Juist dat maakt dat ze zich op hun gemak en thuis voelen. Om je te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl, hebben we vijf woonstijlen ontwikkeld. Kies één van de woonstijlen als basis en gebruik deze als leidraad om interieurkeuzes te maken. Zo ontstaat evenwicht, samenhang en rust in jouw toekomstige thuis. Jouw persoonlijke woonstijl. Je ontdekt alle woonstijlen in deze serie van vijf artikelen op Mijn Homestudios.

Victor Meuwissen

Onze interior designer Victor Meuwissen is van veel markten thuis. Eind jaren ’80 is hij opgeleid voor de hospitality industrie, in de 90’s maakte hij carrière in fashion retail en aan het begin van de 00’s werkte hij bij een groot woonwarenhuis. Victor heeft meer dan gemiddeld verstand van keukens, koken en genieten van de fijne dingen van het leven, waaronder podiumkunsten. Onder het motto ‘als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel?’ zet hij zich bij Homestudios in om toekomstig bewoners te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl.