Woonstijl Scandinavisch&Licht

10 jan 2020| Door Victor Meuwissen
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Voor wie van een ontspannen en bewuste manier van leven houdt, is de woonstijl Scandinavisch&Licht een haast logische keuze. Met deze woonstijl creëer je een vriendelijke en harmonieuze sfeer; een oase van rust. Dat is altijd fijn thuiskomen.

In dit artikel gaan we dieper in op de woonstijl Scandinavisch&Licht. Ontdek de achtergrond van deze woonstijl en doe je voordeel met concrete tips over kleuren, materialen, meubels, accessoires en binnendeuren.

De natuur in huis

Onze noorderburen houden van de natuur en dat is te zien in hun interieur. De woonstijl Scandinavisch&Licht kenmerkt zich door natuurlijke materialen, zoals (licht) hout, wol en katoen. Deze materialen stralen stuk voor stuk rust uit. De woonstijl vormt een sfeervol geheel en is krachtig in eenvoud. In een Scandinavisch interieur zal je niet snel sierlijke detaillering terugzien. De ontwerpen bestaan vooral uit minimalistische, moderne lijnen. Dit alles om de ruimte zo puur mogelijk te houden en om, uit liefde voor de natuur, geen materiaal te verkwisten. De natuurlijke materialen die gebruikt worden, zorgen voor de warmte om zo wel een huiselijk interieur te creëren. Want bij Scandinavisch wonen gaat het juist om gezelligheid en sfeer. Niet voor niets is de Deense uitdrukking ‘hygge’ inmiddels ook in ons land welbekend. Hygge is moeilijk te vertalen, want het geeft een gevoel weer. Een gevoel van behaaglijkheid en gezelligheid. Met de woonstijl Scandinavisch&Licht creëer je dat gevoel in je eigen thuis.

Licht, maar niet kil

Omdat ze in Scandinavië een groot deel van het jaar korte dagen kennen, houden ze hun huis het liefst zo licht mogelijk. Met op de wanden, vloeren en meubels variaties van wit-, beige- en zandtinten. Op deze 'blonde' basis kan vervolgens natuurlijk wel naar persoonlijke smaak worden voortgebouwd met pastel- of vergrijsde tinten. Een uitwerking met pastelkleuren is te beleven in woning 3 van de Inspiratiestudio in het Homestudios experience center. Iets meer diepte ten opzichte van het minimalistische beeld is een etnische variant zoals te zien in woning 5. Daar is veel wit en licht hout aangevuld met zwart-wit dessins of structuren. De meest uitgesproken variant combineert wit met zwart en felle kleuren in uiteenlopende grafische dessins. Mix en match dus. Doordat de Scandinavische stijl zo tijdloos is, kan deze goed worden gecombineerd met andere stijlen.

Een gevoel van behaaglijkheid en gezelligheid creëer je met kussens en plaids in rustige kleuren.

Handgemaakt en functioneel

Van oudsher zijn handgemaakte producten onderdeel van de woonstijl Scandinavisch&Licht. Tijdens de vele donkere dagen was het vaak te koud om op het veld te werken. Daarom was de Scandinavische boer van oorsprong deels ambachtsman, die veel meubels en accessoires op ambachtelijke wijze zelf maakte, ook weer van natuurlijke materialen. Denk aan houten meubels, eenvoudig vlechtwerk voor manden en woonproducten van geweven of gebreide wol.
Het Scandinavische interieur staat duidelijk niet bekend om zijn vele dekentjes, kussentjes en tierelantijntjes. Toch zie je wel veel textiel terug in deze woonstijl. Licht en eenvoudig betekent namelijk niet kil en koud. Met een vloerkleed op je houten vloer en een kussen of plaid  op je bank, geef je je Scandinavisch&Lichte interieur die gewenste huiselijke warmte. Daarbij houd je de materialen van de accessoires zo natuurlijk mogelijk met aardkleuren en grove structuren. Een (nep) dierenvacht op je bank of een stoel zorgt ook voor die warme toevoeging.

Scandinavisch&Licht in Homestudios

Onderliggend doel van de Scandinavische stijl is steeds het verbeteren van kwaliteit van leven door functionele en aantrekkelijke keuzes te maken. Familie en het gezin krijgen in Scandinavië een belangrijke, zo niet de belangrijkste, rol in het leven. Heb je de keuze, creëer dan met een uitbouw meer ruimte waardoor ieder gezinslid een plek heeft voor zijn of haar favoriete bezigheden. Maar ook met andere opties binnen Homestudios haal je deze woonstijl in huis. Denk bijvoorbeeld aan binnendeuren die op de stijl aansluiten, met een simpel lijnenspel en/of glas.

Tips&Tricks

  • Een lichtgekleurde, vaak houten vloer is de basis van een ruimtelijk Scandinavisch&Licht interieur. Daarmee is de ‘blonde’ basis al zichtbaar en voelbaar;
  • Houd je van praktisch en wil je het ook nog betaalbaar houden? Er zijn steeds meer slimme vervangingen van natuurlijke materialen, zoals PVC- en laminaatvloeren of keukenfronten die de natuurlijke houtstructuur welhaast evenaren;
  • Form follows function: gebruik vooral functionele meubels en opbergers in eenvoudige vormgeving, maar met tactiel uiterlijk. Dat betekent dat het prettig is om aan te raken. Maar kies ook elementen die organisch en natuurlijk van vorm en uitstraling zijn;
  • Materiaalspanning ontstaat door de gladheid van veel oppervlakten in het interieur te benadrukken met accessoires in verschillende ruwe oppervlakten zoals katoen, leer, wol;
  • Houd het simpel qua indeling. Kies liever voor minder, iets grotere, meubels, dan veel kleine: less is more;
  • Maak keuzes; wissel bijvoorbeeld wanddecoratie af gedurende het jaar. Laat steeds iets moois de show stelen in plaats van te laten concurreren met andere lievelingsstukken. Het is ook heel Scandinavisch om tussen mooie, dierbare spullen ruimte leeg te laten;
  • Vraag de woonadviseur tijdens je bezoek aan het Homestudios Experience Center om een kijkje te nemen in de inspiratiewoningen 3 en 5;
  • Doe alvast inspiratie op voor de woonstijl Scandinavisch&Licht in de webshop van Homestudios.

Waarom woonstijlen?

Als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel? Voor ons, interior designers van Homestudios, is dit één van de belangrijkste uitgangspunten. We weten dat bewoners hun stijl, smaak, wensen en dromen willen herkennen in hun huis (lees hun woninginterieur). Juist dat maakt dat ze zich op hun gemak en thuis voelen. Om je te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl, hebben we vijf woonstijlen ontwikkeld. Kies één van de woonstijlen als basis en gebruik deze als leidraad om interieurkeuzes te maken. Zo ontstaat evenwicht, samenhang en rust in jouw toekomstige thuis. Jouw persoonlijke woonstijl. Je ontdekt alle woonstijlen in deze serie van vijf artikelen op Mijn Homestudios.

Victor Meuwissen

Onze interior designer Victor Meuwissen is van veel markten thuis. Eind jaren ’80 is hij opgeleid voor de hospitality industrie, in de 90’s maakte hij carrière in fashion retail en aan het begin van de 00’s werkte hij bij een groot woonwarenhuis. Victor heeft meer dan gemiddeld verstand van keukens, koken en genieten van de fijne dingen van het leven, waaronder podiumkunsten. Onder het motto ‘als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel?’ zet hij zich bij Homestudios in om toekomstig bewoners te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl.