Woonstijl Stoer&Industrieel

11 dec 2019| Door Jann van Eck
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

Het credo ‘What you see, is what you get’, is nergens zo van toepassing als op de woonstijl Stoer&Industrieel. De belangrijkste spelregel? Het omarmen van materialen in hun pure vorm (lees: onbewerkte – of minimaal afgewerkte – materialen). Deze toffe stijl vindt zijn oorsprong in New York City, waar voormalige fabrieken en pakhuizen met minimale inspanning werden omgetoverd tot woonruimte. In dit artikel gaan we dieper in op de woonstijl Stoer&Industrieel en geven we je handige tips & tricks om je nieuwe thuis dat industriële gevoel te geven.

Geschiedenisles

De industriële stijl ontstond halverwege de 20e eeuw in Amerika. Door het verval van de industrie na de Eerste Wereldoorlog kwamen veel fabriekspanden en pakhuizen leeg te staan. Door de stijging van de huren in een aantal bekende New Yorkse wijken werden deze verlaten ruimtes verbouwd tot woningen, met de zogeheten loftwoning als bekendste voorbeeld. Het opknappen van de oude panden gebeurde met minimale middelen – zowel qua budget als materiaal – en met name de minder gefortuneerde inwoners (studenten, immigranten en kunstenaars) namen er hun intrek. Het duurde niet lang voordat deze stijl door een breder publiek werd opgepikt en zo ging de loft van pure noodzaak naar luxe thuishaven voor alle lagen van de bevolking.

Ruw en rauw

De essentie van de industriële look is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de originele constructie-elementen van een gebouw en weinig af te werken. Natuurlijk is het bij een nieuwbouwhuis minder gebruikelijk om (delen van) de originele constructie te laten zien, maar er zijn slimme alternatieven om diezelfde stoere en ongepolijste look te bereiken. Creëer bijvoorbeeld het effect van een betonvloer met een PU (polyurethaan) gietvloer of kies voor een PVC-vloer met stenen look. Maar ook een grove houten vloer past perfect binnen deze stijl. Qua materiaal kun je alle ruwe wegen bewandelen; beton, steen, staal, hout en leer – zolang het maar een gebruikte uitstraling heeft en vooral niet te netjes is. De wanden geef je een industriële sfeer met een legergroene accentwand of met behang in een bakstenen-print.

Vuil en vergrijsd

Qua kleurgebruik geldt hetzelfde: niet te braaf en netjes. Spierwit en lieflijke pasteltinten horen hier niet thuis. Voor een stoere look werk je met baksteenrood, legergroen, grijs en bruin tinten (bijvoorbeeld ‘cognac’). En last but not least: zwart! Het kleurenpalet van Stoer&Industrieel is eigenlijk vrij ingetogen, maar je kunt uiteraard wat meer kleur toevoegen. Ga dan voor de vergrijsde varianten, zoals staalblauw, oker- of mosterdgeel en vale groen tinten. Alsof de kleur een beetje ‘vuil’ is geworden.

Deze stoere jongenskamer van vtwonen bevat alle elementen: vergrijsde kleuren, een robuust houten (stapel)bed en industriële hanglamp.  

Meubels in de mix

Omdat het in een nieuwbouwhuis vaak niet mogelijk is om de constructie onbewerkt te laten, komen de industriële spotlights bij deze woonstijl juist op de meubels te staan. Een staande lamp met betonnen voet, leren eettafelstoelen, een salon- of eettafel met stalen onderstel en grof houten blad – en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Kies wel zorgvuldig: ga voor een paar eyecatchers (opvallend en groot) in plaats van meerdere kleine meubels. Oud en nieuw mogen in de mix; dat is zowel stijl als budget technisch een goed idee. Dus combineer gerust een modern item met een vintage vondst. Constructieve elementen – zoals scharnieren bij kasten en opbergers – mogen gezien worden. Ook wielen onder (lade)kastjes, bijzettafels en eetkamerstoelen voegen nét dat vleugje industrie toe aan je interieur. Of ga voor zitmeubels zonder pootjes, die plat op de vloer staan; staat als een huis ;) Tot slot: vergeet de kussens, plaids en/of dekens niet voor de nodige ‘zachtheid’; je woning moet tenslotte wel aanvoelen als een warme thuishaven en niet als een kille fabriekshal.

Tips&Tricks

 • Met zwart deurbeslag creëer je op eenvoudige manier een stoere basis;
  • Een industrieel interieur heeft weinig detaillering nodig; niet teveel tierlantijnen of frutsels;
   • Ga voor een paar grote, opvallende meubels in plaats van een verzameling kleine items;
    • Mix oud en nieuw én verschillende materialen; zo voorkom je dat je interieur er te ‘gepolijst’ uit ziet;
     • Met textiel (kussens, plaid, vloerkleed) voeg je de broodnodige warmte toe aan je interieur;
      • Vraag de woonadviseur tijdens je bezoek aan het Homestudios Experience Center om een kijkje te nemen in inspiratiewoning 10 en de Woonstyling zone;
       • Doe alvast inspiratie op voor woonstijl Stoer&Industrieel in de Homestudios webshop.

       Waarom woonstijlen?

       Als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel? Voor ons, interior designers van Homestudios, is dit één van de belangrijkste uitgangspunten. We weten dat bewoners hun stijl, smaak, wensen en dromen willen herkennen in hun huis (lees hun woninginterieur). Juist dat maakt dat ze zich op hun gemak en thuis voelen. Om je te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl, hebben we vijf woonstijlen ontwikkeld. Kies één van de woonstijlen als basis en gebruik deze als leidraad om interieurkeuzes te maken. Zo ontstaat evenwicht, samenhang en rust in jouw toekomstige thuis. Jouw persoonlijke woonstijl. Je ontdekt alle woonstijlen in deze serie van vijf artikelen op Mijn Homestudios.

Jann van Eck

Onze interior designer Jann van Eck kijkt graag hoe mensen wonen en helpt hun frustraties om te zetten in dromen (én werkelijkheid). Hij heeft een achtergrond in de textielbranche; en bij een groot woonwarenhuis heeft hij – zowel in het binnen- als buitenland – veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van wonen en interieur. In zijn appartement zijn Scandinavische invloeden terug te vinden: rust, eenvoud, kleur en een mix van design met familiestukken. Bij Homestudios denkt hij graag mee over indelingen en is zijn motto ‘interior design is making the best possible use of the available space’.