Homestudios

Woonstijl Strak&Stijlvol

20 jan 2020| Door Victor Meuwissen
Pintrest
Clipboard
Whatsapp

De woonstijl Strak&Stijlvol vindt zijn oorsprong in de jaren 80 met ‘less is more’ als belangrijkste spelregel. Toch is er anno nu een groot verschil met de minimalistische interieurs uit die tijd: strak&stijlvol 2.0 is zachter, natuurlijker en minder steriel.

Na de overvloedige interieurs uit de jaren 60 en 70, kwam er in de jaren 80 een strakke en minimalistische stijl overgewaaid uit Italië. Deze stijl kenmerkte zich door rechte lijnen, negentig graden hoeken, glanzende oppervlakken, monochrome stoffen, leer en glas – met wit, grijs en zwart als primaire kleuren. Een bepaalde mate van minimalisme vind je ook nu nog terug binnen de woonstijl Strak&Stijlvol, maar de kleuren, materialen en vormen zijn minder hard. Hoe je deze stijl vertaalt naar je eigen interieur lees je hieronder.

Hou(d)t het luchtig

Kies voor hout! Van licht (bijvoorbeeld wit geolied) en vergrijsd eiken tot walnoot en gerookt eiken en zelfs zwart gebeitst eiken. De hedendaagse truc zit ‘m in de combinatie met andere materialen. Combineer hout met leer of staal voor een stoer contrast. Of ga voor de verrassende combi van een lichte houtsoort en messing voor een wat luchtiger effect. Ook natuursteen, zoals marmer of leisteen, is goed toepasbaar binnen Strak&Stijlvol. Bijvoorbeeld voor keukenfronten, keukenwerkbladen, badkamertegels en bladen van (bijzet)tafels. Dit geeft een strak interieur een luxe uitstraling. Een mooi en onderhoudsarm alternatief voor natuursteen is keramiek. Tot slot: ook glazen items werken goed om een zekere luxe en elegantie te benadrukken. Bijvoorbeeld een glazen salon- of bijzettafel met een niet te zwaar ogend stalen frame.

Warm en natuurlijk

Het ‘strenge’ zwart-wit kleurbeeld uit de jaren 80 is niet meer. Het nieuwe kleurpalet is warm en natuurlijk en omvat een breed scala aan beige- en zandtinten of grijstinten met een warme accentkleur, bijvoorbeeld okergeel. Monochrome stoffen (monochroom betekent in één kleur) werken het best voor deze stijl. Als je toch graag een dessin wilt op bijvoorbeeld een vloerkleed, kies dan voor een eenvoudig patroon in dezelfde kleurschakeringen.

Deze leuke babykamer is uitgevoerd in stijlvol grijs met een warme accentwand.

Denk groots

Meubels met rechte belijningen liggen voor de hand als je een strak interieur nastreeft, maar wat dit interieur van nu maakt, is de mix met meubels met organische vormen; dus vloeiender en ronder. Hanteer de 75-25 regel: 75% recht en 25% rond. Bijvoorbeeld een grote bank met rechte lijnen in combinatie met een ronde of ovale salontafel. Net zo belangrijk als de vorm, is het geheel van alle elementen binnen een ruimte: opgeruimd en groots. En met groots bedoelen we een ruimtelijke opzet qua indeling. Als je kleiner woont, lijkt dit misschien wat minder makkelijk, maar ook dan kun je het ruimtelijk houden door zo min mogelijk kleine elementen te gebruiken.

Ook voor accessoires geldt: less is more! Als je gaat voor ruimtelijkheid, is het advies om rustig aan te doen met het kleine spul en prul. Zo houd je het minimalistisch. Minimalistisch wil overigens niet zeggen dat je geen aandacht aan de details mag schenken. Integendeel, zwarte details bijvoorbeeld geven een instant stijlvol effect: zwart deurbeslag, zwarte grepen op (witte) keukenkastjes, een eenvoudige print aan de muur in een zwarte lijst; zomaar wat voorbeelden om een vleugje elegantie toe te voegen aan je interieur.

Tips&Tricks

  • Deze woonstijl is perfect voor opgeruimde types: less is more;
  • Houd het minimalistisch: geen kleine elementen en overbodige accessoires;
  • De kleuren en vormen zijn zachter en natuurlijker dan de voorloper van deze stijl;
  • Mix recht en rond waarbij een verhouding van 75-25 een goede leidraad is;
  • De finishing touch? Een XXL reproductie van één van de oude meesters aan de wand. Veel van deze schilderwerken bevatten de tinten die zo kenmerkend zijn voor Strak&Stijlvol;
  • Vraag de woonadviseur tijdens je bezoek aan het Homestudios Experience Center om een kijkje te nemen in de inspiratiewoningen 1 en 8;
  • Doe alvast inspiratie op voor woonstijl Strak&Stijlvol in de Homestudios webshop.

Waarom woonstijlen?

Als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel? Voor ons, interior designers van Homestudios, is dit één van de belangrijkste uitgangspunten. We weten dat bewoners hun stijl, smaak, wensen en dromen willen herkennen in hun huis (lees hun woninginterieur). Juist dat maakt dat ze zich op hun gemak en thuis voelen. Om je te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl, hebben we vijf woonstijlen ontwikkeld. Kies één van de woonstijlen als basis en gebruik deze als leidraad om interieurkeuzes te maken. Zo ontstaat evenwicht, samenhang en rust in jouw toekomstige thuis. Jouw persoonlijke woonstijl. Je ontdekt alle woonstijlen in deze serie van vijf artikelen op Mijn Homestudios.

Victor Meuwissen

Onze interior designer Victor Meuwissen is van veel markten thuis. Eind jaren ’80 is hij opgeleid voor de hospitality industrie, in de 90’s maakte hij carrière in fashion retail en aan het begin van de 00’s werkte hij bij een groot woonwarenhuis. Victor heeft meer dan gemiddeld verstand van keukens, koken en genieten van de fijne dingen van het leven, waaronder podiumkunsten. Onder het motto ‘als je thuis niet jezelf kan zijn, waar dan wel?’ zet hij zich bij Homestudios in om toekomstig bewoners te helpen bij het creëren van een samenhangende persoonlijke woonstijl.